Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het percentage huishoudens in Stein dat kampt met problematische schulden voor het derde jaar op rij is gestegen. In het begin van dit jaar waren er 780 huishoudens in Stein met problematische schulden, wat neerkomt op 6,7 procent van alle huishoudens in de gemeente. Dit was een stijging ten opzichte van 2021, toen het percentage op 5,3 procent lag.
Van de 780 huishoudens in Stein met problematische schulden zijn er 490 huishoudens waar de financiële malaise hardnekkig is, aangezien zij al minstens drie jaar op rij niet in staat zijn om hun schulden terug te betalen. Dit percentage ligt zelfs onder het landelijk gemiddelde. In heel Nederland heeft 8,9 procent van alle huishoudens problematische schulden, wat hoger ligt dan het percentage in Stein.
Het CBS schat in dat de toename van het aantal huishoudens met probleemschulden deels te wijten is aan de coronacrisis. De Belastingdienst is na een periode van pauze weer begonnen met het invorderen van schulden en te veel betaalde toeslagen. Hierdoor is het aantal huishoudens met problematische schulden in de loop der jaren minder stabiel gebleven.
Er zijn echter nog meer financiële uitdagingen waar huishoudens mee te maken hebben, zoals energiearmoede. De cijfers van het CBS geven niet het gehele plaatje, waarschuwt Maarten Bergman, een expert in schuldhulpverlening. Hij benadrukt dat gemeenten soms moeite hebben met het effectief helpen van mensen met schulden, wat de effectiviteit van schuldhulp in gevaar brengt.
Om de drempel voor hulp te verlagen, pleit Bergman voor een laagdrempelige aanpak en een centrale regisseur. Hij gelooft dat een eenduidig en effectief loket kan helpen bij het oplossen van financiële problemen en het voorkomen van voortijdig afhaken van hulpvragers.